H Λένα Φιλίππου-Κορρέ, Co-Founder και Head of Innovation της ΚΟΡΡΕΣ, έχει διαγράψει μία επαγγελματική πορεία συνυφασμένη με τη φύση και την επιστημονική έρευνα για την αποκωδικοποίηση των απεριόριστων δυνατοτήτων των φυσικών συστατικών και την ανάδειξη της μοναδικής ελληνικής βιοποικιλότητας. Το όραμά της είναι τα προϊόντα ΚΟΡΡΕΣ να μεταφέρουν ανά τον κόσμο τα ελληνικά βότανα και τη γνώση αιώνων που συχνά ξεκινά από την αρχαιότητα, συνεχίζει με μοναδικές παραδόσεις και εμπλουτίζεται από τη σύγχρονη πρωτογενή επιστημονική έρευνα.
Η πρόσκληση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου για τη συμμετοχή στην έκθεση «Οι αμέτρητες όψεις του ωραίου» έδωσε μία νέα διάσταση στην ενασχόληση της ΚΟΡΡΕΣ με τα φυσικά συστατικά – μία ευκαιρία για ένα ταξίδι στους αιώνες, με προορισμό την αναβίωση του φυσικού αρώματος της αρχαιότητας. Μία ιδιαίτερα τιμητική πρόταση για την ΚΟΡΡΕΣ - η μοναδική εταιρεία που κλήθηκε να συμβάλλει με την τεχνογνωσία και κληρονομιά της - από τον σημαντικότερο πολιτιστικό φορέα της χώρας, ένα ξεχωριστό εγχείρημα, συναρπαστικό και πρωτοπόρο.
Η Λένα, ως επικεφαλής του project, είναι εκείνη που ενέπνευσε τον προσωπικό ενθουσιασμό και το πάθος της για αυτή την ιδέα και σε συνεργασία με την ομάδα της μελέτησαν τα κείμενα και τις επιγραφές, κατάφεραν να βρουν σε απομακρυσμένα μέρη της Ελλάδας τα απαραίτητα φυσικά συστατικά και να αναβιώσουν πιστά την αρχαία μέθοδο αρωματοποιίας.
Τώρα, κρατώντας στα χέρια της τα τρία αρώματα της αρχαιότητας - Ρόδο, Φασκόμηλο, Κορίανδρος - όπως «ξαναζωντάνεψαν» σήμερα στο εργαστήριο της ΚΟΡΡΕΣ, δηλώνει ότι πρόκειται για μία από τις πιο μαγικές στιγμές στη διαδρομή της.
«Το λάδι που με πολύ κόπο και χρόνο παράχθηκε, ήταν ό,τι ωραιότερο έχω δει στη ζωή μου», ήταν τα λόγια της Head of Research & Development Σοφίας Ζησίμου, που ανέλαβε το συντονισμό και την καθοδήγηση της ομάδας κατά τη διαδικασία αναπαραγωγής του αρώματος της αρχαιότητας. Η Σοφία ανήκει στην ομάδα ΚΟΡΡΕΣ για περισσότερο από δώδεκα χρόνια. Είναι ο ενορχηστρωτής των συνθέσεων της μάρκας – συστατικά, αρώματα, υφές, μελέτες που διαρκούν χρόνια μέχρι να οδηγήσουν στην επόμενη προϊοντική καινοτομία. Μία διαδικασία που έχει επαναλάβει εκατοντάδες φορές, κάθε φορά με τον ίδιο ενθουσιασμό. Ωστόσο η προσπάθεια να προσεγγίσει την ιστορία μέσα από την όσφρηση, μία αίσθηση με εξέχουσα σημασία στο πλαίσιο της έκθεσης δίπλα στην όραση, μέσα από μία τεχνική και με φυσικά συστατικά που ξεπερνούν τη σύγχρονη κοσμητολογία, υπήρξε πρωτόγνωρη πρόκληση. Το πολύτιμο έλαιο με βάση το τριαντάφυλλο που η ομάδα αναβίωσε σύμφωνα με τις αρχές αρωματοποιίας της αρχαιότητας, ήταν και αυτό που η ίδια ανέλαβε - σε συνεργασία με την αρωματοποιό Σοφία Κορωναίου - να μεταφέρει από την ελαιώδη στην καλλυντική μορφή, ώστε να μπορέσει να το μοιραστεί με το κοινό που, μέσω της όσφρησης, θα ερχόταν πιο κοντά στον κόσμο των προγόνων του.
Ο Ιορδάνης Σαμανίδης, Χημικός με ειδίκευση στην Ανάπτυξη & Παραγωγή Α’ Υλών, ανέλαβε το πολύ ενδιαφέρον project της αναπαραγωγής των αρωμάτων με τη γενικότερη αίσθηση ότι έκανε ένα ταξίδι -κάθε βήμα, κάθε στάδιο, από την έρευνα και τη μελέτη μέχρι το εργαστήριο, είχε τη δική του μαγεία. Η βιβλιογραφική έρευνα του Ιορδάνη διήρκησε ένα χρόνο, φθάνοντας έως και τη βιβλιοθήκη του Ρεθύμνου στην προσπάθεια κατανόησης της τεχνικής παρασκευής αρωματικών ελαίων στην αρχαιότητα. Κατέληξε στα συστατικά, στη μέθοδο, στον εξοπλισμό, στα εργαλεία που θα συνδύαζε ώστε να πλησιάσει τον αρχαίο κόσμο της αρωματοποιίας. Αισθάνθηκε ότι άγγιζε και ο ίδιος, μέσα από σύγχρονα μέσα και εξοπλισμό, τις ίδιες πρώτες ύλες, τα ίδια αρώματα και ότι είχε τα ίδια αισθητηριακά ερεθίσματα με εκείνους τους αρωματοποιούς. Η επιτυχής ολοκλήρωση κάθε σταδίου του πειράματος ήταν μία μικρή νίκη και το τελικό αποτέλεσμα δικαίωσε τον ερευνητή της ΚΟΡΡΕΣ.
Ο Γιώργος Σταυρόπουλος είναι γεωπόνος του τμήματος Έρευνας & Ανάπτυξης της ΚΟΡΡΕΣ. Είναι ο plant hunter της μάρκας. Σε διαρκή αναζήτηση βοτάνων, κατάλληλων εδαφών, καλλιεργητών που μοιράζονται το ίδιο πάθος για τη φύση, για τη βιολογική καλλιέργεια, για την ποιότητα. Ο Γιώργος συνεργάστηκε στενά με τον Ιορδάνη, αναλαμβάνοντας το έργο της αναζήτησης των πρώτων υλών με τις οποίες θα επιχειρούταν η αναπαραγωγή των αρωμάτων της αρχαιότητας. Έτσι ξεκίνησε το δικό του ταξίδι...Σύμφωνα με τον Θεόφραστο, η καλύτερη κύπερη προέρχεται από τις Κυκλάδες. Από εκεί την προμηθεύτηκε. Για άλλη μια φορά, όπου και εάν απευθύνθηκε ανά την επικράτεια, οι άνθρωποι που ασχολούνται με τον αγροτικό τομέα τον περιέβαλαν με τη ζεστασιά και την φιλοξενία τους. Δε χρειάστηκε να συζητήσει πολύ μαζί τους για να καταλάβουν τη σημαντικότητα αυτού του εγχειρήματος.
Ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά του ως οι σύγχρονοι φορείς των χρωμάτων και των αρωμάτων που πηγάζουν από την ελληνική γη.
Ο Σταύρος Παπαγιάννης, co-founder του αρχιτεκτονικού & design studio Stage Design Oce, είναι από τους παλαιότερους συνεργάτες της εταιρίας ΚΟΡΡΕΣ και ένας από τους Creative Directors της μάρκας. Ήταν εκείνος που ανέλαβε τη μελέτη, τον σχεδιασμό και το στήσιμο του χώρου μέσα στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, όπου φιλοξενούνται τα αρώματα της αρχαιότητας που έφερε ξανά στο φως η ερευνητική ομάδα της ΚΟΡΡΕΣ. Εμπνευσμένος από τους ναούς του αρχαίου κόσμου, ο Σταύρος Παπαγιάννης αντιμετώπισε τον χώρο ως ένα Ιερό αφιερωμένο στην Αφροδίτη - με το άγαλμα της θεάς να δεσπόζει στο κέντρο – παίζοντας παράλληλα με τη διάσταση της πρόσβασης σε ένα προσωπικό χώρο μιας όμορφης γυναίκας. Μιλώντας για το Ωραίο, η δημιουργία καμπυλών ήταν αναπόδραστο χαρακτηριστικό στον σχεδιασμό. Μέσα σε αυτές σχηματίζονται τρεις εσοχές, τρία κοίλα σημεία σαν αρχαίοι κρούνοι βαμμένοι σε χρυσό χρώμα - βασικό χαρακτηριστικό των αρχαίων ναών και υλικό συνδεδεμένο με τη δύναμη και την πολυτέλεια- όπου οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να απομονωθούν για να μυρίσουν το άρωμα και να ζήσουν μια μοναδική, οσφρητική εμπειρία, με την αίσθηση ενός τελετουργικού.