Υποενότητα έκθεσης: Μυκηναϊκά Αρώματα
Ψευδόστομος αμφορέας. Από το Μαρκόπουλο Αττικής. 13ος αι. π.Χ. Οι ψευδόστομοι αμφορείς, τα κατεξοχήν αγγεία αποθήκευσης και μεταφοράς αρωματικού ελαίου κατά τη μυκηναϊκή περίοδο, αποτελούν κοινά ευρήματα σε οικιστικά και ταφικά σύνολα. Ο σχηματοποιημένος φυσικός διάκοσμος δεν αποκλείεται να εμπνέεται από αρωματικά φυτά που έχουν χρησιμοποιηθεί για την παρασκευή των ελαίων
Πινακίδα Γραμμικής Β γραφής. Από το μυκηναϊκό ανάκτορο της Πύλου. Τέλος 13ου αι. π.Χ. Ο αρωματοποιός Θυέστης παραλαμβάνει μεταξύ άλλων κορίανδρο και κύπειρο, προκειμένου να ετοιμάσει αρωματικές αλοιφές. Ο βρασμός φαίνεται να ήταν ο κύριος τρόπος παρασκευής αρωμάτων. Εξάλλου, ο αρωματοποιός αναφέρεται στις πινακίδες ως αυτός που βράζει τις αλοιφές.
Πινακίδα Γραμμικής Β γραφής. Από το μυκηναϊκό ανάκτορο της Πύλου. Τέλος 13ου αι. π.Χ. 518,4 λίτρα αρωματικών ελαίων παραδίδονται από τον αρωματοποιό Κώκαλο στον αρωματοποιό Ευμήδη μέσα σε 38 μεγάλους ψευδόστομους εμπορικούς αμφορείς. Τα αρωματικά έλαια και αλοιφές είχαν καλλωπιστικές, φαρμακευτικές και ίσως τελετουργικές χρήσεις.
Πινακίδα Γραμμικής Β γραφής. Από το μυκηναϊκό ανάκτορο της Πύλου. Τέλος 13ου αι. π.Χ. Στην πινακίδα καταγράφεται αποθηκευμένο έλαιο που έχει αρωματιστεί με κύπερο και ροδοπέταλα.
Αγαλμάτιο Αφροδίτης. Από το Θησείο. 1ος αι. π.Χ.
Ύψος 0,64 μ.
Χάλκινο αγαλμάτιο γυμνού φτερωτού έρωτα.
Από τους Αμπελόκηπους της Αθήνας. 1ος αι. π.Χ.-1ος αι. μ.Χ.
Έργο επηρεασμένο από δημιουργία του 3ου–2ου αι. π.Χ.
Αγαλμάτιο Αφροδίτης. Από το Άργος. 1ος αι. π.Χ.
Ύψος 0,70 μ.
Πήλινο ειδώλιο Αφροδίτης που κρατεί κάτοπτρο. Από την Λακωνία (Γέρακας Μονεμβασιάς). 2ος-1ος αι. π.Χ.
Η θεά του Έρωτα καθρεφτίζει το πρόσωπό της σε ένα πτυκτό κάτοπτρο που κρατεί στο αριστερό της χέρι. Είναι σχεδόν γυμνή πλην του ιματίου που συγκρατεί χαλαρά με το δεξί χέρι στο ύψος των μηρών της, του κεκρύφαλου, που καλύπτει τα καλοχτενισμένα μαλλιά της, και των κοσμημάτων της (περιδέραιο, ψέλλια και ενώτια).
Πήλινο ειδώλιο Αφροδίτης.
Από τη Μύρινα Μικράς Ασίας, Συλλογή Ι. Μισθού. 2ος - 1ος αι. π.Χ.
Η θεά φορά πέπλο που γλιστρά από τον ώμο, ιμάτιο το οποίο ανασηκώνει με το δεξί χέρι και στεφάνη στα μαλλιά. Στηρίζεται σε κορινθιακό πεσσίσκο, μπροστά από τον οποίο, μικρός ιματιοφόρος Έρωτας κρατά αλάβαστρο, αγγείο αρωματικών ελαίων. Η μορφή της θεάς αποτελεί παραλλαγή διαδεδομένου αγαλματικού τύπου.